De ce e scumpa mancarea
Un simplu exemplu arata de ce mancarea este atat de scumpa in Romania: daca in mod normal un kilogram de castraveti care costa 3 lei la supermarket ar trebui vandut cu 1,5 lei/kg, producatorii sunt fortati sa-l dea cu 10 bani. Aceeasi situatie este si cand vorbim de rosii, ardei gras, varza si alte legume, si asta pentru ca intermediarii si hipermarketurile nu vor sa mareasca pretul de achizitie si sa-si mai scada din profituri. Spre exemplu, vindem castravetii Cornison cu 10 bani kilogramul, in timp ce retailerii ajung sa-i vanda cu 3 sau 4 lei/kg. Si in unele piete ne lovim de aceleasi probleme. Ni se cer taxe pe taraba de 2.000 de euro pe luna. Este evident ca nu avem acesti bani. Si la lapte avem mari probleme. Marile companii de procesare sunt destul de exclusiviste. Exista unii procesatori care ne cumpara laptele cu 80 de bani sau 1 leu si in hipermarketuri se vinde cu sume cuprinse intre 4 si 6 lei”. Potrivit acestuia, producatorii sunt in imposibilitatea de a face afaceri cum trebuie, pentru ca, neavand o retea de distributie, trebuie ori sa vanda in piete, ori sa negocieze individual cu hipermarketurile.Produsul care pleaca de la producatori aproape pe gratis ajunge sa fie cumparat de clientul final la un pret chiar de 30 de ori mai mare decat cel initial. “Suntem practic fortati de hipermarketuri si intermediarii acestora sa le vindem legumele la niste preturi de nimic. Spre exemplu, castravetii i-am dat cu 10 bani/kg, cand, pentru a trai la limita subzistentei, ar fi trebuit sa-i dam cu 1,5 lei/kg. Marile magazine ii vand cu 4 lei/kg. Aceeasi poveste este si la varza, pe care o dam cu 1 leu si este vanduta mai departe, de ei, cu 4 lei, sau ardeiul gras, pe care il iau de la noi cu 6 sau 7 lei si il vand mai departe cu 12 lei.